Altında geçen haftaki yükseliş tersine döndü

image

Altında geçen haftaki yükseliş tersine döndü

Geçen hafta 3 ayın en büyük haftalık yükselişini kaydeden altın yeni haftaya satıcılı başladı.

Spot altının ons fiyatı geçen hafta yüzde 3'e yakın yükselişin ardından yeni haftaya düşüşle başladı.

Çin Merkez Bankası'nın Haziran ayında rezervlerine altın eklemediği belirtildi. Banka böylece 2 ay üst üste altın alımı yapmadı. Öte yandan Hindistan'dan gelen veriye göre ülke Merkez Bankası yaklaşık 2 yılın en büyük alımını yaptı.

Oversea-Chinese Banking Corp. Döviz Stratejisti Christopher Wong "Çin verisi sonrası altında bir miktar geri çekilme olabilir. Ama altın fiyatlarında sert yükseliş sonrası Çin'in geçici olarak alımları durdurması sıradışı değil" değerlendirmesine yer verdi.

Altın fiyatları bu yıl yükselirken Mayıs ayında da zirveyi test etti. Hindistan, Çin ve Singapur Merkez Bankalarının rezervlerini çeşitlendirmek için altın alımları yükselişi destekledi. Fed'in faiz indirimine başlayacağı beklentisi de fiyatların düşüşünde etkili oldu.

Spot altının ons fiyatı yüzde 0,5 kadar düşerek 2,380.80 dolardan işlem gördü. Geçen hafta yüzde 7'den fazla yükselen gümüş de yüzde 1'e yakın düşüşte.

Gram altın ise bu sabah yüzde 0,4 düşüşle 2,499 liradan işlem görüyor. Altın cuma gününü 2 bin 512 liradan tamamlamıştı.

Haftanın devamında altın yatırımcıları Fed Başkanı Jerome Powell'ın Kongre'de yapacağı sunumu yakından takip edecek.