2023 ABD ulusal savunma bütçesi Senato'da oylanacak

image

2023 ABD ulusal savunma bütçesi Senato'da oylanacak

ABD Temsilciler Meclisi, 858 milyar dolarlık 2023 yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa tasarısını (NDAA) 350 evet, 80 hayır oyu ile kabul etti. Bu hafta içinde Senato'da tasarının görüşülerek onaylanması bekleniyor.İ

2027'ye kadar Tayvan'a 10 milyar dolarlık askeri yardım dışında, Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık askeri desteğin içerildiği tasarı, Amerikan tarihinin en pahalı bütçesi olarak nitelendiriliyor. Amerikan askerlerinin maaşlarının yüzde 4,6 artırılması ve Pentagon'un taktik olmayan araç filolarını sıfır emisyonlu araçlara dönüştürmesini zorunlu kılmayı da içeren geniş kapsamlı tasarı, üst düzey yetkilendirme seviyesini ABD Başkanı için 45 milyar dolar daha fazla artırıyor.

Aynı şekilde, ABD Savunma Bakanlığı için 816,7 milyar dolar yetki veren yasa, ulusal güvenlik programları için 30,3 milyar doların Enerji Bakanlığı'na kaynak olarak verilmesi de kararlaştırıldı.

Cumhuriyetçi Parti ile Demokrat Parti arasında bilhassa Amerikan ordusunda zorunlu Kovid aşısının kaldırılması için de ciddi pazarlıklar olduğu belirtiliyor ve bu pazarlıkların Senato'da devam etmesi bekleniyor.

ABD, 2023'te YPG-PKK'ya desteğe devam edecek Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa tasarısında, PKK/YPG'nin de faydalanacağı IŞİD ile mücadele kaynağında Irak ve Suriye toplamında 487 milyar dolar ayrılmış durumda. Bu kaynağın 322 milyon doları Irak, 165 milyar doları Suriye'de IŞİD ile mücadele eden gruplara verilmesi onaylanırken, bilhassa Suriye'de ABD'nin müttefiki YPG-PKK'ya eğit-donat kategorisi altında maddi destek verdiği görülüyor. Ancak, Irak kısmından 35 milyon 811 bin dolar, Suriye kısmından ise 18 milyon 368 bin dolar kesinti yapıldığı da dikkatlerden kaçmadı.

Aleyhte Türkiye maddesi yok 18 Temsilciler Meclisi üyesinin geçen Temmuz ayındaki girişimiyle Türkiye'ye 2 şart ile F16 verilmesi önerisi ve alt kanatta kabul edilmesiyle başlayan süreç geçen hafta son buldu. Konferans komitesi, Türkiye aleyhine böyle bir şartın yasa tasarısına konmasını kabul etmedi ve Türk diplomasisi için büyük bir başarı olduğu dile getirildi.