Nvidia da 3 trilyon dolarlık şirketler kulübünde

image

Nvidia da 3 trilyon dolarlık şirketler kulübünde

California merkezli çip üreticisi Nvidia’nın piyasa değeri 3 trilyon doları aştı. Nvidia böylece 3 trilyon dolar değerine ulaşan 3. şirket oldu.

Nvidia'nın hisseleri 5 Haziran 2024 itibariyle yüzde 4’ten fazla yükselerek 1.219 doları aştı.

Nvidia, piyasa kapanışı itibarıyla 3.011 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşırken, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu.

Yapay zeka çiplerine yönelik artan taleple Nvidia, yıl başından beri yüzde 147 yükseldi.

2022’nin ocak ayında teknoloji devi Apple 3 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk ABD’li şirket olmuştu. Microsoft’un da piyasa değeri bu yılın Ocak ayında 3 trilyon doları aşmıştı.

Mayıs ayında ilk çeyrek bilançosunu açıklayan Nvidia, yapay zeka çiplerine taleple toplam satışların üçe katlayarak 26 milyar dolar olduğunu duyurmuştu. Şirket sonraki çeyreklik dönemde gelirlerinin 28 milyar dolara ulaşacağı tahminini yapmıştı.

Nvidia en son 2002 yılında, ilk iPhone’un piyasaya sürülmesinden beş yıl önce Apple’dan daha değerli bir şirketti.

O zaman her iki şirketin değeri de 10 milyar doların altındaydı.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre Çarşamba günkü hisse senedi yükselişi, şirketin CEO’su Jensen Huang’ın servetini de 5 milyar dolardan fazla artırarak 107,4 milyar dolara yükseltti. Huang, Ulusal Tayvan Üniversitesi’ndeki açılış konuşmasında katılımcılara, üretken yapay zekanın yükselişinin yeni bir sanayi devrimi olduğunu ve Nvidia’nın bu teknoloji kişisel bilgisayarlara geçtikçe önemli bir rol oynamayı beklediğini söyledi