*Günlük Notlarımız*

*Günlük Notlarımız*

14.03.2024 10:20

Tesla’da %4.5 düşüşü ham petrol fiyatlarında %3’e yakın yükseliş takip etti…

Hammadde tarafı dün oldukça hareketliydi. WTI petrol: ABD’de haftalık ham petrol stokları altı hafta yükseliş yaşadıktan sonra dün 1.5 milyon varil azalış gösterdi. Jeopolitik tarafta Ukrayna’nın Rus rafinerilerine drone saldırısında bulunması (Rafinerilerden en büyüğü günlük +300k ham petrol işliyor) fiyatları yükseltti. WTI petrol %2.8 primle günü sonlandırdı.%3.1 prim Bakır: Çin üreticilerinin kapasite kontrolüne gitmesi ile bakır fiyatları 11 ayın en yükseğine ulaştı. Dün COMEX bakır kontratları %3.2 ve LME bakır kontratları (3 ay vadeli) %3.1 primle işlemleri sonlandırdı. Gümüş: Bakır ile başlayan endüstriyel metallere gelen alımların (Bloomberg Endüstriyel Metaller Endeksi dün %1 prim yaptı) bir yansıması olarak altın fiyatlarına göre geride kalan gümüşü dün olumlu tarafta ayrıştırdı. Gümüş spot piyasada %3.6 primle günü sonlandırırken değerli metallerde rallinin devamını destekler nitelikte altın/gümüş oranı 87 seviyesinin aşağısına test etti. Tesla’nın Wells Fargo raporu ile %4.5 düşüş yaşaması Nasdaq 100 endeksinde %0.8’lik düşüşe neden oldu. S&P 500 günü %0.19 aşağıda sonlandırırken en iyi üç sektör enerji (petrol fiyatlarında yükseliş nedenli), hammadde (Bakır ve gümüşün etkisi. Freeport-Mcmoran dün %7.5 primle günü sonlandırdı) ve altyapı oldu. Golden dragon endeksi (ABD’de işlem gören Çinli şirketler) %1 ve CQQQ (Çinli teknoloji şirketlerini içeren BYF) %0.8 primle işlemleri sonlandırdı.

Dün uzun vadeli ABD tahvil ihraçlarında talep kötü değildi. ABD 10 yıllık getirilerinde kısa vadeli yükselişin sonuna doğru geldiğimizi düşünüyoruz. S&P 500 endeksi 2018’den beri en uzun “%2 düşüş yaşamadan” işlemlere devam ettiği periyodunda… Hisse piyasalarında neden temkinli duruşa sahip olduğumuzun bir diğer nedeni…

Bugün ABD tarafında ÜFE ve perakende satışlar verileri TSİ 15:30’da açıklanacak. Seans sonrası yapay zeka teması adına önemli bir isim olan Adobe nin bilançosu var.

Bitcoin $73k üzeri işlemlere devam ediyor…